Сategorii jaluzele

Cerere pentru măsurare


Curăţarea şi întreţinerea jaluzelelor

 

Tehnologiile moderne şi dezvoltarea au mers atît de mult înainte, că instalarea jaluzelelor în case şi apartamente a devenit un “fashion”. Materiale pentru fabricarea jaluzelelor pot fi foarte diverse - cît materialele deja cunoscute - aluminiu, lemn şi plastic, atît şi ţesături exclusive şi jaluzele rolete. O alegere bogată a materialelor şi a soluţiilor de proiectare, precum şi caracteristicile de design duc la o varietate de moduri de îngrijire a jaluzelelor. Anume regulele de îngrijirea jaluzelelor, totodată şi deservirea lor vor fi discutate în acest articol.

Deci, de ce este nevoie, ca jaluzelele să ne bucure ochii cît mai mult e posibil? Cum e posibil de păstrat forma şi culoarea?

Jaluzele textile verticale

Jaluzele verticale sunt mai complicate în îngrijire din toate tipurile de jaluzele. Săptămînal jaluzelele textile verticale pot fi curăţate cu un aspirator.

Nici într-un caz de a nu spăla jaluzelele în maşina de spălat. Adesea este mai uşor de a înlocui lamelele, decît de a le curăţa.
Dar, de regulă, în cele mai multe cazuri, curăţarea nu poate fi evitată . Aproximativ o dată pe an (totul depinde de calitatea impregnării speciale şi de însăşi încăperea în care ele sunt atîrnate) jaluzele ar trebui să fie curăţate. Aveţi două opţiuni: să le predaţi la o curăţătorie specializată sau să le curăţaţi desinestătător. Dacă aţi decis să le curăţaţi desinestătător, atunci trebuie mai întîi să scoateţi lanţul de jos şi să scoateţi greutăţile, şi apoi trageţi de alergatori lamelele textile. Apoi, foarte atent, răsuciţi fiecare lamelă în rulou, în cazul în care materialul lamelei este foarte subtire, atunci ruloul primit poate fi acoperit cu tifon sau pînză subţire. Mai apoi, rulourile le punem în apă cu săpun. Nu frecaţi lamelele, doar puneţi-le în soluţie şi lăsaţi-le pentru un timp. Cînd murdăria se va înlătura, clătiţi lamelele cu apă curată şi atîrnaţi-le umede la loc, ca să se usuce sub greutatea lor şi totodată şi sub greutăţile atîrnate. Astfel, ele şi se vor usca şi se vor îndrepta. Dar dacă materialul nu este de o calitate foarte buna, lamelele pot pierde forma lor şi pot fi deformate. Astfel, atunci cînd cumpăraţi atrageţi atenţie la ţesătură, şi nu procuraţi jaluzele cele mai ieftine.
De preferinţă e, înainte de a curăţa jaluzelele la domiciliu, să sunaţi şi să vă consultaţi cu o companie, care le-a produs. Angajaţii companiei vă vor lămuri cum va suporta curăţirea anume ţesătura dumneavoastră.

Jaluzele din fibra de sticlă

Nu acceptă nici o altă curăţare decît cea uscată, iar modelele "blackout" ar trebui să fie curățate numai cu substanțe speciale de curățare.

Se recomandă cel puțin o dată pe an de a lubrifia ghidările cornişei cu unsoare siliconică.

Jaluzele orizontale din aluminiu

Nu necesită îngrijire specială. Ele pot fi pur și simplu curățate în mod regulat cu o cîrpă moale cu apă cu săpun sau cu peria moale a aspiratorului.

Pentru spălare poate fi utilizată doar apa, fără soluții speciale, rece sau caldă, nu contează, doar nu fierbinte.

Dacă lamelele sunt foarte murdare,atunci este necesar pentru a scoate întreaga structură, de a pune într-o baie cu apă caldă cu săpun, de a spăla bine, de a șterge, de a usca bine, e posibil să le atîrnaţi umede la fereastră. Este strict interzis de a uda cornișa cu mecanismul de conducere!

Este recomandat cel puțin o dată pe an de a lubrifia ghidările cornişei cu unsoare siliconică.


Jaluzeledin lemn orizontale

 Jaluzele din lemn pot fi șterse pur și simplu cu o cîrpă curată și uscată sau pot fi curăţaţe cu peria moale a aspiratorului. Aceste jaluzele sunt foarte scumpe, așa că trebuie să aveţi grijă de ele cu atenție și acurateţe.

Ele nu pot fi spălate - lamele pot fi deformate sub influența apei și poate schimba culoarea.

Puteți folosi, de asemenea, din timp în timp pentru lamele soluţie de îngrijirea lemnului colorat fără lac.

Este recomandat cel puțin o dată pe an de a lubrifia ghidările cornişei cu unsoare siliconică.


Jaluzele plisate

 Jaluzele plisate nu pot fi nici spălate, nici pur și simplu udate cu apă. Avînd grijă de astfel de jaluzele, se recomandă de a se folosi de serviciile curățatoriilor speciale. În cazul curățirii personale, se recomandă de a le şterge cu o cîrpă uscată, prosop, sau de a folosi o rolă anti-static specială pentru eliminarea prafului, se poate folosi aspiratorul la o putere foarte redusă.

Curăţarea jaluzelelor rolete şi Noapte-Zi

De obicei, curaţarea jaluzelelor rolete este uscată, sau se șterg cu o cîrpă, sau elimina petele cu o radieră obișnuită. Curăţarea unor tipuri de jaluzele rolete se poate face cu un burete moale și un detergent cu pH-neutru. Spuma se aplică cu un burete, și apoi se spală cu o cîrpă umedă, jaluzelele rolete se usucă într-o formă extinsă.La îndepărtarea petelor este cel mai utilizat o soluţie de îndepărtarea petelor pe o bază naturală.

 


Chișinau, str. Miron Costin 7, partea dreaptă, oficiu 411.